Vyberte stránku

Náměstkyně hejtmana pro sociální věci a zastupitelka města Lucie Kozlová potvrdila na posledním jednání zastupitelstva plán, který v odborné veřejnosti už několik týdnů vzbuzuje obavy. Město by podle ně mělo zrušit denní centrum, noclehárnu a azylový dům v Riegrově ulici a přestěhovat jej do lokality Okružní na kraj města. Takové řešení by bylo mimořádné nešťastné. Přemístění těchto služeb pro lidi bez domova do lokality, která je úplně mimo dosah a navíc zatížená vlastními problémy, nám ve městě vytvoří sociálně vyloučenou lokalitu a lidem bez domova jen stěží bude poskytovat potřebnou pomoc.

Služby pro lidi bez domova patří do center měst maximálně do širších center a ne na okraj města, kde jen poroste jejich další a další izolace a všem, kteří jim pomáhají to budou jen o to víc těžší. To už ví dlouho odborná teorie i praxe. Navíc hrozí, že lidi bez domova tam prostě nebudou chodit a využívat podporu a budou více ve městě. Jsou to totiž nízkoprahové služby, kdy cílem těchto služeb je snižovat bariéry při jejich využívání a to včetně jejich dostupnosti.

Už tak nesprávná strategie spočívající v přesunu problému na okraj, kde „nebude vidět“, bude ve svém konečném důsledku neefektivní. Investice, které budou směřovat na Okružní pro vybudování jakéhokoliv zázemí pro bezdomovce, tak budou z větší části vyhozené peníze a situaci to pomůže jen pramálo. Bude pak trvat několik dalších let, než se nám podaří vrátit tyto služby do města kam patří. Ještě je čas takový vývoj zvrátit…

Autor je zastupitelem města České Budějovice a bývalým náměstkem primátora pro sociální věci