Vyberte stránku

Do hodin tělesné výchovy v prvních třídách docházeli od března do června letošního roku  profesionální trenéři basketbalu, volejbalu, gymnastiky, juda, fotbalu a florbalu. Šlo o pilotní projekt, do kterého byly na zkoušku zapojeny čtyři českobudějovické základní školy, konkrétně – Grünwaldova, Kubatova, Máj I a O. Nedbala.

Hlavním smyslem tohoto u nás ojedinělého projektu bylo posílení odborných dovedností a kompetencí učitelů v tělocviku, protože na prvním stupni nejsou specializovaní na tělesnou výchovu, ale v podstatě učí všechno. V tomto případě tak došlo ke vzájemnému vzdělávání trenérů i pedagogů fungujícímu na principu tandemu, přičemž externista, který vstupuje do učebního procesu, bývá přínosem pro všechny zúčastněné. Zvláště v této pocovidové době se daný projekt projevil jako velká vzpruha hlavně pro děti.

Až 96% rodičů si velice chválí přítomnost profesionálního trenéra ve výuce tělocviku a 83% z nich dokonce zaregistrovalo vyšší zájem svých dětí o hodiny TV než při klasické výuce. Z toho vyplývá, že cíl byl splněn, a od nového školního roku tak můžeme tyto netradiční hodiny tělocviku směle rozšířit i do dalších základních škol, kde je město zřizovatelem.

Autor: Tomáš Chovanec, náměstek primátora Českých Budějovic pro sociální věci, školství a sport