Vyberte stránku

Jíst zdravě a přitom chutně nemusí být pokaždé složité. Stravovací́ návyky, které́ získá člověk v dětství, si přenese i do dospělosti. Je tedy velmi důležité́ vštěpovat dětem tyto zásady již od útlého věku. Dnešní rodiče stojí před nelehkým úkolem – naučit své potomky vybírat si ze současné nabídky ty správné a zdravé potraviny, chápat rozdíl mezi kvalitou a pouhým líbivým obalem produktu, který je mnohokrát navíc podpořený neutuchající reklamou, která se na ně valí ze všech stran.

Mým přáním a cílem ve školství mj. je, abychom měli v Budějovicích takové stravovací zařízení, které bude určovat podobu a formu pro ostatní školní jídelny, abychom tak mohli postupně zavést jiné trendy ve stravování. Proto jsme vypsali výběrové řízení a jasně definovali parametry pro nové vedení Školní jídelny U Tří lvů.

Naší ambicí je docílit nového impulzu v přístupu ke kvalitě a pestrosti připravovaného jídla, což uchazeč představí mj. vzorovým jídelníčkem na jeden měsíc pro různé typy strávníků – MŠ, ZŠ, SŠ a ostatní. Chceme také znát, jaký bude mít nový ředitel/ředitelka postoj k surovinám, jak a kde je bude vybírat a jak bude pracovat na rozšíření nabídky jídel typu salátového baru, vlastní přípravy zákusků a jiných dezertů.

A v neposlední řadě je pro nás také důležitý jeho přístup k dodavatelům i vytváření dodavatelského řetězce, ať už s velkými nebo s menšími lokálními producenty a hlavně práce se sezónními surovinami.

Od nového vedení stravovacího zařízení budeme také požadovat, aby jídelnu dokázalo otevřít i netradičním věcem, jako jsou třeba večeře pro rodiče s dětmi a také zapojení rodičů, například formou hodnocení nebo i přívětivějším systémem pro objednávání jídel.

Autor: Tomáš Chovanec, náměstek primátora Českých Budějovic pro sociální věci, školství a sport